Kurk Kurk - Kurk Kurk | Automatinis piešimas | Kūryba

Ar seki mus Facebook?


Praėjusiame straipsnyje Gabrielė Zubauskaitė jums pasakojo kas yra „Inktober“. Tęsiant šią temą noriu pakalbėti apie „Inktober“ iššūkį sau. Aš taip pat nusprendžiau iki galo įvykdyti šį piešimo maratoną! Mano užmojis, su kasdiene iliustracija nugalėti tą kritikuojantį vidinį balsą, kuris stabdo asmeninį meninį augimą. Beveik pasąmoningai į galvą šovė – automatinis piešimas.

Kas tas automatinis piešimas?

Automatinio piešimo technika pradėjo vystytis XXa. pradžioje su Dadaistų judėjimu. Tuo laikotarpiu Andrė Bretonas publikavo vieną įtakingiausių automatizmo teoriją aiškinančių esė „The Automatic Message“ (1933 m.), kurios idėjos tapo siurrealizmo estetikos pagrindu. Menininkai automatinį piešimą ir rašymą iki šiol naudoja kaip meditacijos ir praktikavimosi metodą.

Automatinis piešimas vyksta, kai piešiama negalvojant!

31 „Inktober“ iliustracija

Patinka iliustracijos? Norite įsigyti? Susisiekite su Gabriele Gikyte per jos
Instagram paskyrą ir sužinokite daugiau!

„Inktober“ iššūkis

Pradėjus bet kokį projektą, kaip mat atsirasda kritika sau: tai ne taip, kaip įsivaizdavau, kiti gali geriau ir panašiai – todėl dingsta entuziasmas. Daugybė mano projektų niekada neišvydo dienos šviesos, nes mesdavau juos net neįpusėjusi. Kai sąmoningai supratau šį savi-destruktyvų elgesį, galėjau imtis gydančių metodų, tokių kaip užduotys ugdančios pasitikėjimą savimi. Viena iš jų – leisti sau piešti bet ką, nevertinant rezultato (blogas jis ar geras) ir nesilyginant su kitais. O kada dar užsiimti automatiniu piešimu, jei ne „Inktober“ metu? Du zuikiai vienu šūviu (arba kita, labiau veganiška metafora)!

Automatinis piešimas – tai laisvė protui atsipalaiduoti. Jean Giraud

Iš kairės į dešinę „Inktober“ iliustracijos temomis „Mąsalas“, „Trapus“, „Raištis“, „Žiedas“. Autorė Gabrielė Gikytė.

Žinojau, kad man bus itin sunku piešti ir publikuoti šio iššūkio temų interpretacijas kasdien. Nepaisant to, nusprendžiau tiesiog pabandyti ir pažiūrėti kas gausis. Žinodama dienos temą, specialiai stengiausi neieškoti įkvėpimo, neeskizuoti piešinio variantų. Tiesiog atsisėsdavau priešais tuščią popieriaus lapą, rankoje tuše išmirkyta (stiklinė) plunksna ir – ji pati veda. Iš pasąmonės kyla netikėti vaizdiniai, pačios vingiuoja linijos ir byra taškai.

(Į) realybė(/ę)

Pirmosios dienos tema: žiedas (angl. ring). Tiesą sakant bijojau būti neoriginali, jaudinausi, kad niekas neįvyks. Tačiau, atliekant tokias užduotis svarbu tikėti, kad ant popieriaus kažkas vis dėl to atsiras. Ir atsirado! Priešais mane – du goblinukai (kažkokia pasąmoningai besivystanti tema), rankomis sukabinę ratą. Pagaliau atitraukus plunksną, pirmoji reakcija buvo kritiška, piešinys pasirodė kvailas ir nevertas publikuoti. Priminiau sau šios užduoties ir iššūkio idėją – formuoti įgūdžius bei leisti sau augti.

Ketvirta „Inktober“ diena, tema – „Sustingti“, aliuzija į „Eglė žalčių karalienė“.Autorė Gabrielė Gikytė.

Vėlesnėmis dienomis sekėsi įvairiai. Kartais perskaičiusi temą iškart žinodavau, ką noriu nupiešti, todėl tai buvo tik iš dalies automatinis piešimas. Piešdavau be eskizo ir jokių antrų bandymų! Ne visada sekdavosi neteisti savo kūrinio – bent tris kartus nusileidau sau ir perpiešiau temos interpretaciją. Svarbu bandyti ir vėl. Esmė išliko nepakitusi; negalvojant dėti plunksną ant popieriaus ir leisti pasąmonei kurti siužetą, vykdyti spontanišką ekspresiją.

Devinta „Inktober“ diena, tema – „Supynės“. Autorė Gabrielė Gikytė.

Šią techniką vaizduotės praktikai naudojo ir garsus šiuolaikinis menininkas Moebius (Jean Giraud). Jo žodžiais – tai laisvė protui atsipalaiduoti. Toks atsipalaidavimas stimuliuoja vaizduotę leisdamas mintims klaidžioti ten, iš kur jos paprastai atgenamos į „susikaupusią“ būseną.

Devinta „Inktober“ diena, tema – „Supynės“. Kairėje pirmasis piešinys, dešinėje antras bandymas. Autorė Gabrielė Gikytė.

Iššūkio metu išmokau pastebėti, bet neteisti savo emocinio atsako į tai, ką sukūriau, leidau kūriniui gyvuoti atskirai nuo savęs. Be to, toks pasąmonės srauto piešinys atsitinka ne visai atsitiktinai. Mano atveju, iliustracijos atsakė į duotas temas, bet jų siužetai buvo užkoduoti mano pasąmonėje per patirtis, norus ar įsitikinimus.

Prieš publikuojant piešinukus, šiek tiek paanalizuodavau ką nupiešiau: ką tai įkūnija, kas man padarė įtaką, kas toks yra tas atsitikęs veikėjas, kokios suvartotos idėjos atsispindėjo vizualioj interpretacijoj? Ši analizė tapo kiekvieno kūrinio dalimi leidžiančia jį įdėti į kontekstą. Taip per 31 dieną susikūrė mano goblinukų visata.

Patinka iliustracijos? Norite įsigyti? Susisiekite su Gabriele Gikyte per jos
Instagram paskyrą ir sužinokite daugiau!

Iš kairės į dešinę „Inktober“ iliustracijos temomis „Be minčių“, „Lobis“, „Peraugęs“, „Paltas“, „Važiuoti“, „Prinokę“. Autorė Gabrielė Gikytė.

Kaip piešti automatiškai?

  • Neturėk išankstinio plano;
  • Leisk rankai judėti pačiai;
  • Nebijok suklysti;
  • Pasitikėk savo pasąmone;
  • Pastebėk kaip jautiesi ir pagalvok kodėl.
Dvidešimt antra „Inktober“ diena, tema – „Vaiduoklis“. Autorė Gabrielė Gikytė.

Jei norite pamatyti visus goblinukus iš arti ir paskaityti jų istorijas, sekite mane Instagram.

Visos straipsnyje paminėtos iliustracijos yra parduodamos, jas galite įsigyti susisiekę su Gabriele Gikyte per jos Instagram paskyrą.

Jei norite sužinoti daugiau apie „Kurk Kurk“ veiklą, kviečiame skaityti kitus mūsų blog‘o straipsnius, aplankyti mūsų puslapį bei pamėgti mus Facebook. Iki kitų kartų!

Gabriele Gikyte

„Kurk Kurk“ kūrybinių dirbtuvių edukatorė, organizacijos ambasadorė Škotijoje. Domisi grafika bei meno terapija. Šiuo metu užsiima individualiais projektais.

Komentarai

Parašykite komentarą

Norėdami komentuoti prisijunkite